Saopštenje za javnost u povodu najava novog povećavanja plata državnim političkim funkcionerima oko 1000 KM mjesečno

Nacrt Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2023. godinu predvidio je, između ostalog, povećanje plata od skoro 1000 KM mjesečno državnim izabranim predstavnicima vlasti. Tako će članovi Predsjedništva BiH dobijati mjesečno dodatnih 950,00 KM čime je osnovna plata 6.300 KM, Predsjedavajući Vijeća ministara BiH će dobijati dodatnih 855,00 KM mjesečno odnosno 5.670 KM, državni ministri dodatnih 807,50 KM odnosno 5.355 KM, a poslanici i delegati Parlamenta BiH će dobijati dodatnih 790,00 KM mjesečno što čini osnovnu platu od 5.292 KM, pri tome svi navedeni primaju dodatno naknadu za minuli rad, naknadu za regres, tople obroke, odvojeni život i ostalo.

Evidentan razlog žurnog formiranja vlasti jesu ovi basnoslovni iznosi, koji će biti finansirani iz nikad punijih budžeta uslijed profitiranja države na enormnom poskupljenju svega i odsustva socijalnih mjera koje bi amortizovale inflaciju. Ovo sramno povećanje, već najbogatijima je neviđena i Orvelska drskost vlasti koja, dok prima dodatnih 1.000 KM mjesečno, zaboravlja da se socijalnim i ugroženim kategorijama u našoj državi isplaćuju sramotni iznosi od po 100 KM na godišnjem nivou uz pravdanje vlasti da nema novca za povećanje ovih iznosa.
Osim činjenice da se uslijed ovih povećanja građani sigurno mogu pozdraviti od ukidanja akciza ili bilo kakvih realnih mjera protiv inflacije te nade u snižavanje cijena bilo čega, gora je činjenica da se niti jedna politička opcija nije usprotivila ovakvom Nacrtu budžeta. Pozivam građane Tuzle i svih ostalih gradova u BiH, kao i one političare koji smiju biti uz narod, da se suprotstavimo ovakvom Nacrtu budžeta jer će u ovakvoj formi pored javnog ponižavanja građana rezultirati i dodatnim poskupljenjima i gorim životnim standardom, istakao je Mirnes Ajanović, nezavisni kandidat za Gradonačelnika Tuzle.